top of page

Varför du behöver ett tydligt syfte

Att vara egenföretagare kan vara en utmanande men också förhoppningsvis väldigt givande upplevelse. Det finns många faktorer som kan påverka framgången för ditt företag, men en av de viktigaste är enligt mig att ha ett tydligt syfte.


Att veta varför du driver ditt företag och vad du vill uppnå kan hjälpa dig att fatta bättre beslut, hålla dig motiverad och öka dina chanser att lyckas på lång sikt.

När du som egenföretagare har ett tydligt syfte så kan du:


  1. Fatta bättre beslut: När du vet vad som är viktigt för ditt företag och varför det är viktigt så kan du ta mer informerade beslut. Du kan fokusera på de aktiviteter som kommer att hjälpa dig att uppnå ditt syfte och undvika de som inte gör det. Detta kan spara tid och pengar och öka dina chanser att lyckas.

  2. Hålla dig motiverad: Att driva ett företag kan vara en tuff uppgift, och det är viktigt att du håller dig motiverad för att nå dina mål. Ett tydligt syfte kan hjälpa dig att hålla fokus och förbli engagerad, även när det är svårt. När du har ett klart mål i åtanke blir det också lättare att se varför det är viktigt att kämpa vidare.

  3. Skapa en stark varumärkesidentitet: Ett tydligt syfte kan hjälpa dig att skapa en stark varumärkesidentitet. Om du vet varför ditt företag finns till och vad du vill uppnå, kan du skapa en varumärkesidentitet som kommunicerar detta till kunder och potentiella kunder. Detta kan öka förtroendet för ditt företag och hjälpa dig att skilja dig från konkurrenterna.

  4. Attrahera rätt kunder: När du har ett tydligt syfte kan du också attrahera rätt kunder. Om du vet vem du vill hjälpa och vad du vill uppnå kan du skapa marknadsföringsmaterial som talar till just den målgruppen. Detta kan hjälpa dig att få fler kunder som delar dina värderingar och ditt syfte.

  5. Mäta din framgång: När du har ett tydligt syfte kan du också mäta din framgång på ett meningsfullt sätt. Om du vet vad du vill uppnå kan du sätta mätbara mål och använda dem som en indikator på hur väl du når ditt syfte. Detta kan hjälpa dig att hålla koll på dina framsteg och justera din strategi om det behövs.

Sammanfattningsvis är det viktigt att veta sitt syfte som egenföretagare eftersom det kan hjälpa dig att fatta bättre beslut, hålla dig motiverad, skapa en stark varumärkesidentitet, attrahera rätt kunder och mäta din framgång på ett meningsfullt sätt.


Allt det här är applicerbart för dig som driver eget men också för dig som är verksam på sociala medier. Du kan byta ut alla 'egenföretagare' mot 'arbetar med ett sociala medier konto'.


Och vad du än gör, fundera ut vad ditt syfte är och ge dig själv en riktigt go klapp på axeln. Du gör ett bra jobb!16 views0 comments
bottom of page